Prvo moramo imeti proso skuhati. Boljše je, da kupite bio proseno kašo in ne instant. Lažje je skuhati instant, vendar se zavedajte, da je bio veliko bolj kvalitetna. Kuhate jo različno, instant se kuha le kratek čas to je 10 do 15 min, bio prosena kaša pa se kuha 20- 30 min.
Ko smo proseno kašo skuhali lahko nadaljujemo z pripravo. Za vse skupaj pa potrebujemo:
1 liter vode
300g prosene kaše
300g suhih sliv
100g suhih marelic
3 jajca
50g olja
20g drobtin
50g sladkorja
sol in cimet po okusu
Nadaljujemo tako, da suho sadje, marelice in slive skuhamo v 1l vode nekaj minut, nato dodamo kuhano kašo, cimet in sol. Ko je to pripravljeno, vse skupaj stresemo v drugo posodo in dodamo rumenjake in premešamo. Posebej naredimo sneg iz beljakov in jih potem rahlo z kuhalnico zmešamo v pripravljeno maso. Tako imamo narejeno maso. Pripravimo si posodo za pečenje, ki jo moramo premazati z oljem, po dnu posode potresemo malo drobtin in tako maso preložimo v pekač. Damo v ogreto pečico in spečemo.
Tako lahko pripravite proseno kašo na različne načine in tudi ta recept lahko uporabite in namesto tega suhega sanja dodate sadje, ki si ga sami želite.
Prosena kaša vsebuje veliko vitaminov in vlaknin, tako je zelo priporočljiva za prebavo in vsebuje tudi vitamin B, kot pa veste, da je pomemben za rast las, nohtov in za lepo kožo. Oblikujte si tedenski jedilnik in si naredite, da boste imeli kašo saj trikrat na teden na jedilniku. Tako si jo enkrat naredite za zajtrk, enkrat za kosilo in še večerjo. Imate pa na razpolago ogromno receptov tako v slani, kot v sladki obliki, da boste lahko poskrbeli, da bo prosena kaša pripravljena za vsak okus. Ne pozabite na njo, ne bo vam žal!